Makale çağrısı
Dergimiz yayın hayatına başlamıştır. Dergimizin araştırma alanına giren konularda makalelerinizi gönderebilirsiniz.
Uluslararası Güncel Tıp ve Biyolojik Bilimler Dergisi
YAZIM KURALLARI
Yayına gönderilen yazılar Microsoft Word programında yazılmalıdır. Yazı, şekil ve grafiklerin tamamı elektronik ortamda gönderilmelidir. Kapak sayfası hariç yazının hiçbir yerinde çalışmanın yapıldığı kurum ve yazarların ismi geçmemelidir. Kapak sayfası ayrı yüklenmelidir.
TÜM YAZILAR
Kapak Sayfası,
Türkçe Özet,
İngilizce Özet,
Makale Kısmı,
Açıklamalar,
Kaynaklar,
Tablolar,
Şekiller ve resimler,
Alt yazılar şeklinde dizilmelidir.
Yazarların Open Researcher and Contributor ID (ORCID ID) bilgilerini makale gönderilme aşamasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Araştırma inceleme yazılarının makale kısmı (özet, referanslar, tablo, şekil ve alt yazılar hariç) toplam 3500 kelimeyi, özet kısmı 250 kelimeyi, referanslar 40’ı, tablo sayısı 5 ve şekil sayısı 5’i geçmemelidir. Olgu bildirileri: Türkçe Başlık, İngilizce başlık, Türkçe ve İngilizce özet, giriş, olgunun/olguların sunumu, tartışma ve kaynaklar bölümlerden oluşmalıdır. Olgu sunumları toplam 5 sayfayı geçmemelidir. Teknik ve tıp alanındaki gelişmelere ait yazılar ve orijinal konulara ait görüntü sunumları 3 sayfayı geçmemelidir.
YAZILARIN HAZIRLANMASI
Metinde sade ve anlaşılır bir yazım dili kullanılmalı, bilimsel yazım tarzı benimsenmeli ve gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Yazı; 1,5 satır aralıklı olarak, Times New Roman 12 punto ile yazılmalıdır. Sayfalar sağ alt köşesinde numaralandırılmalıdır. Yazılar sisteme 2 dosya halinde yüklenmelidir.
1 – KAPAK SAYFASI
Yazının başlığı araştırma yazılarında 100 karakteri (harf), olgu sunumlarında 80 karakteri geçmemelidir. Başlık hem İngilizce hem de Türkçe olarak yazılmalıdır. Yazıda çalışmaya katkısı olan yazarların ad ve soyadları açık olarak yazılmalıdır.
Çalışma daha önce herhangi bir kongrede sunulmuş ise kongre adı, zamanı (gün-ay-yıl ve kongre yeri olarak) belirtilmelidir.
Başlık sayfasının en altına iletişim kurulacak yazarın adı, soyadı, açık adresi, posta kodu, telefon e-posta adresi yazılmalıdır. Hakem önerisi: Belirli bir çalışma için hakem seçerken editöre yardımcı olur. Kapak sayfasına en az 2 potansiyel gözden geçirenin isimlerini ve iletişim bilgilerini ekleyin.
2- TAM METİN
Değerlendirme sürecinde hakemler tarafından incelenecek olan tam metinler tek bir dosya olarak sisteme yüklenmelidir. Tam metin dosyası aşağıda belirtilen kısımlardan oluşturulmalı ve bu sıraya göre düzenlenmelidir.
A) Özetler
Yazının Başlığı; kısa, kolay anlaşılır ve yazının içeriğini tanımlar özellikte olmalıdır. Türkçe (Öz.) ve İngilizce (Abstract) özetlerin başında Türkçe ve İngilizce başlık bulunmalıdır. Araştırma inceleme yazılarında 250, olgu sunumlarında 150 kelimeyi geçmemelidir.
Özetler, Türkçe araştırma yazılarında Amaç, Materyal ve metod, Bulgular, Sonuç, Anahtar kelimeler; İngilizce araştırma yazılarında Background, Materials and Methods, Results, Conclusions, Key words bölümlerinden oluşmalıdır.
Olgu sunumları yazılarında bu bölümlere gerek yoktur.
Anahtar Kelimeler; Türkçe Öz ve İngilizce Abstract bölümünün sonunda, Anahtar Kelimeler ve Keywords başlığı altında, bilimsel yazının ana başlıklarını yakalayan, Index Medicus Medical Subject Headings (MeSH)’e uygun olarak yazılmış en fazla beş anahtar kelime olmalıdır. Anahtar kelimelerin, Türkiye Bilim Terimleri’nden (www.bilimterimleri.com) seçilmesine özen gösterilmelidir.
Metin içindeki kısaltmalar, ilk kullanıldıkları yerde parantez içinde açıklanmalıdır. Özetlerde kısaltma kullanılmamalıdır.
B) Makale
Giriş, Materyal ve metod, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümlerinden oluşur.
Giriş: Konuyu ve çalışmanın amacını açıklayacak bilgilere yer verilir.
Materyal ve metod: Çalışmanın gerçekleştirildiği yer, zaman ve çalışmanın planlanması ile kullanılan elemanlar ve yöntemler bildirilmelidir. Verilerin derlenmesi, hasta ve bireylerin özellikleri, deneysel çalışmanın özellikleri ve istatistiksel metotlar detaylı olarak açıklanmalıdır.
Bulgular: Elde edilen veriler istatistiksel sonuçları ile beraber verilmelidir.
Tartışma: Çalışmanın sonuçları literatür verileri ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir.
Tüm yazımlar Türkçe yazım kurallarına uymalı, noktalama işaretlerine uygun olmalıdır. Kısaltmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, eğer kısaltma kullanılacaksa ilk geçtiği yerde ( ) içerisinde açıklanmalıdır. Kaynaklar, şekil tablo ve resimler yazı içerisinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır.
Sonuç: Çalışmadan elde edilen bulgular yorum eklenmeden kısa olarak bildirilmelidir.
C) Kaynaklar
Makaleler Vancouver Atıf Sistemine göre hazırlanmalıdır. Kaynaklar 1,5 satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Kaynak numaraları cümle sonuna nokta konmadan ( ) içinde verilmeli, nokta daha sonra konulmalıdır. Birden fazla kaynak numarası veriliyorsa arasına “,”, ikiden daha fazla ardışık kaynak numarası veriliyor ise rakamları arasına “-” konmalıdır [ör. (1,2), (1-3) gibi].
Kaynak olarak dergi kullanılıyorsa: yıl, cilt, sayı, başlangıç ve bitiş sayfaları verilir.
Kaynak olarak kitap kullanılıyorsa: sadece yıl, başlangıç ve bitiş sayfaları verilir. Kaynaklarda yazarların soyadları ile adlarının baş harfleri yazılmalıdır. Kaynaklarda yazar sayısı 3 ve daha az yazar ise tüm yazar isimileri yazılır. Yazar ismi 3 ‘ den fazla ise sonrasındaki yazarların isimleri yerine İngilizce kaynaklarda ‘‘et al.’’ , Türkçe kaynaklarda ‘‘ve ark.’’ yazılır. Dergi isimleri Index Medicus’a göre kısaltılmalıdır. Kaynak yazılma şekli aşağıdaki örnekler gibi olmalıdır. Kaynaklar, yazının alındığı dilde ve aşağıdaki örneklerde görüldüğü şekilde düzenlenmelidir.
Dergilerden alınan kaynaklar
Tascanov MB, Tanriverdi Z, Gungoren F, et al. Comparisons of microbiota-generated metabolites in patients with young and elderly acute coronary syndrome. Anatol J Cardiol. 2020;24(3):175-82.
Kitaplar;
1. Wagner G. S. Marriott’s Practical electrocardiography, Tenth ed. Lippincott Williams Publisher, 2000: 124-129
İnternet makalesi
Abood S. Quality improvement initiative in nursing homes: The ANA acts in an advisory role. Am J Nurs [serial on the Internet] 2002 [cited 12 Aug 2002]. Available from: www.nursingworld.org/AJN/2002/june/wawatch.htm
Web sitesi;
Cancer-pain.org [homepage on the Internet]. New York: Association of Cancer Online Resources [updated 16 May 2002; cited 9 July 2002]. Available from: www.cancer-pain.org
Tez;
Gezer R: Rugae Palatina’ların Morfolojik Özellikleri ve Bireysel Farklılıklar. Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa: Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016.
D) Açıklamalar
Varsa finansal kaynaklar, katkı sağlayan kurum, kuruluş ve kişiler bu bölümde belirtilmelidir
E) Tablolar
Tablolar ayrı sayfaya 1,5 satır aralıklı yazılmalı, her tablonun üzerinde numara ve açıklayıcı ismi olmalıdır. Tabloda kısaltmalar varsa tablonun altında alfabetik sıraya göre açılımları yazılmalıdır. Tablo numaralandırması (Tablo 1. , Tablo 2., ...) şeklinde ardışık numara verilmiş olmalı ve Roma rakamları kullanılmamalıdır. Tablolar makale içine ayrı bir sayfada yüklenmelidir
F) Şekil ve Resimler
Şekil ve resimler mutlaka isimlendirilmeli ve numaralandırılmalıdır. Numaralandırması (Şekil 1., Şekil 2., …) şeklinde ardışık numara verilmiş olmalı ve Roma rakamları kullanılmamalıdır. Resimler minimum 300 dots per inch (dpi) çözünürlüğünde ve net olmalıdır. Resimler makale içine ayrı bir sayfada yüklenmelidir. Şekil ve resim altlarında kısaltmalar kullanılmış ise kısaltmaların açılımı alfabetik sıraya göre alt yazının altında belirtilmelidir. Mikroskobik resimlerde büyütme oranı ve tekniği açıklanmalıdır. Yayın kurulu, yazının özünü değiştirmeden gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.
YAYIN ETİĞİNE UYUM
Yazıların araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlanması bir zorunluluktur. Yazarlar, insan ile ilgili tüm klinik araştırmalarda etik ilkeleri kabul ettiklerini, araştırmayı bu ilkelere uygun olarak yaptıklarını belirtmelidirler. Bununlar ilgili olarak Gereç ve Yöntem bölümünde: klinik araştırmanın yapıldığı kurumdaki etik kuruldan prospektif ve retrospektif her çalışma için onay aldıklarını ve çalışmaya katılmış kişilerden veya bu kişilerin vasilerinden bilgilendirilmiş onam aldıklarını; hayvanlar ile ilgili deneysel çalışmalarda ise hayvan haklarını koruduklarını, ilgili deney hayvanları etik kurulundan onay aldıklarını belirtmek zorundadırlar. İnsan veya deney hayvanı üzerinde yapılan deneysel çalışmaların sonuçları ile ilgili olarak, dergiye yapılan başvuru esnasında, etik kurul onay belgesinin sunulması zorunludur. Yazar(lar), ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum varlığında; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb. ile nasıl bir ilişkisi olduğunu sunum sayfasında Editöre bildirmelidir. Böyle bir durumun yokluğu da yine ayrı bir sayfada belirtilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda Etik Kurul Onay Belgesinin makale gönderim sürecinde sisteme yüklenmeli ve izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) materyal ve metod bölümünde ve ayrıca makalenin tartışma kısmından sonra açıklamalar bölümünde belirtilmelidir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
· Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
· İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
· İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
· Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
· Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar, (Arşiv taraması yapılan çalışmalarda istenildiğinde çalışmanın yapıldığı kurumdan alınan izin belgesi de ayrıca sisteme yüklenmelidir.)
Olgu Sunumu - Serisinde hastanın açık kimliği paylaşılmamalıdır.
HAKEM RAPORU SONRASINDA DEĞERLENDİRME
Yazarlar hakem raporunda belirtilen düzeltme istenen konuları maddeler halinde bir cevap olarak kendilerine ayrılan cevap bölümüne yazmalıdırlar. Ayrıca makale içerisinde de gerekli değişiklikleri yapmalı ve bunları makale içerisinde belirterek (boyayarak) online olarak tekrar göndermelidirler.
Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmaycaktır.
International Journal of Current Medical and Biological Sciences
e-ISSN: 2791-8815
Dergimiz yayın hayatına başlamıştır. Dergimizin araştırma alanına giren konularda makalelerinizi gönderebilirsiniz.
IJCMBS, "Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)" lisansı çerçevesinde, üyelerine yayınlanmış tüm makalelere ücretsiz olarak erişmeleri için açık erişim sunmaktadır.
OJS Dergi | tarafından hazırlanmıştır.