Anatomi Eğitiminde Kullanılan Kadavralara Yaklaşım: Ölü Beden Mahremiyeti ve Tıp Etiği

Ölü Beden Mahremiyeti ve Tıp Etiği

Yazarlar

  • İlker Mustafa Kafa Bursa Uludağ University
  • Serdar Babacan Harran University
  • Sezer Erer Kafa Bursa Uludağ Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.5776249

Anahtar Kelimeler:

Anatomi- Kadavra- Tıp öğrencileri- Tıp etiği

Özet

ÖZET

Amaç: İnsan kadavraları, tıp öğrencilerinin insan vücuduna ait anatomik yapıları öğrenmeleri, gerçek doku ve organlara dokunarak ve inceleyerek üzerinde çalışabilmeleri için en değerli eğitim aracı olmuştur. Tıp öğrencilerinin kadavra konusunda duyarlı olmaları ve mahremiyete saygı göstermeleri önemlidir. Araştırmanın amacı, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne devam eden öğrenciler ile Türkiye’deki üniversitelerdeki anatomistlerin görüşlerini tıp etiği açısından değerlendirip karşılaştırmak ve cenazenin mahremiyeti konusunda farkındalık yaratmaktır.

Gereç ve Yöntem: Güvenilir ve özel çevrimiçi formlar kullanılarak 23 sorudan oluşan bir anket hazırlanarak öğrenciler ve akademisyenler ile paylaşılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır.

Bulgular: Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne devam eden 553 öğrenci ile Türkiye’deki 89 anatomist anket formlarını yanıtladı. Kadavraya yaklaşım ve ölü beden mahremiyeti ile ilgili 15 sorudan altı farklı soruda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlılık gözlendi (p≤0,005).

Sonuç: Anatomi eğitiminde en değerli eğitim aracı olan kadavralar, mahremiyet ve ahlaki değerler üzerinde titizlikle durulması gereken bir konunun parçasıdır. Cevaplardan da anlaşılacağı gibi, insan anatomisi eğitimi ile ilgili en önemli konulardan biri de ölü bedenlerin mahremiyetidir.

Yazar Biyografisi

İlker Mustafa Kafa, Bursa Uludağ University

İlker M. Kafa 1999 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’inden mezun oldu ve 2001 yılında Uludağ Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 2006 yılında uzmanlığını tamamlayarak Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’nda göreve başladı. 2011 yılında yardımcı doçent kadrosuna atandı ve 2013 yılında doçent oldu. 2017 yılında Tıp Eğitimi Anabilim Dalına da öğretim üyesi olarak görevlendirildi. Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalında Doktora eğitimi de halen devam etmektedir. Anatomi ve tıp eğitimi dallarında önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerinde ders vermektedir.

Yayınlanmış

2021-12-24

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Kafa İlker M, Babacan S, Erer Kafa S. Anatomi Eğitiminde Kullanılan Kadavralara Yaklaşım: Ölü Beden Mahremiyeti ve Tıp Etiği: Ölü Beden Mahremiyeti ve Tıp Etiği. İJCMBS [Internet]. 24 Aralık 2021 [a.yer 18 Mayıs 2024];1(2):21-7. Erişim adresi: https://ijcmbs.com/index.php/ijcmbs/article/view/13