Diagnosis and Treatment Approaches in Gallstone Ileus: A Case Series from a High-Volume Clinic
Diagnosis and Treatment in Gallstone İleus Series
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14288343Özet
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kliniğimizde safra taşı ileusu nedeniyle opere edilen hastaların literatür bilgileri ışığında sunulmasıdır.
Materyal ve Metod: Ocak 2016 ile Ocak 2024 tarihleri arasında kliniğmizde safra taşı ileusu nedeniyle opere edilen hastaların verileri incelendi. Demografik veriler, preoperatif semptomlar, yandaş hastalıklar, tanı metodu, cerrahi yöntemi, ileusa neden olan taşların lokalizasyonu ve postoperatif bulgular kayıt altına alındı.
Bulgular: Belirtilen tarihlerde kliniğimizde safra taşı ileusu nedeniyle 8 hastanın opere edildiği görüldü. Hastaların ortalama yaşı 64,1(55-81) yıl idi. Hastaların tamamında bulantı kusma ve karın ağrısı şikayetleri mevcuttu. 6 hastamızda yandaş hastalık mevcuttu. Hastaların 6'sında tanı Bilgisayarlı Tomografi ile konulurken 2 hastada cerrahi esnasında konuldu. Hastaların 7’sine sadece enterolitotomi, bir hastamıza enterolitotomi, fistül onarımı ve kolesistektomi uygulandı. İleusa neden olan taşların yerleşimine bakıldığında 5 hastada ileum 3 hastada jejunum yerleşimi söz konusuydu. Hastalarımızda postoperatif mortalite gözlenmedi.
Sonuç: Yaşlı, ek hastalığı olan ve daha önce abdominal cerrahi öyküsü olmayan hastalar ileus tablosu ile başvurduklarında ‘safra taşı ileusu’ akılda tutulması gereken bir tanıdır. Öncelikli olarak her ne kadar tedavisi için enterolitotomi ön planda düşünülecek olsa da genel durumu kritik olmayan hastalarda aynı seansta kolesistektomi ve fistül onarımının da yapılabileceği kanaatindeyiz.
Anahtar Kelimeler: Safra Taşı, İleus, Tanı ve Tedavi
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Güncel Tıp ve Biyolojik Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.