Status Epileptikus Şiddet Skorunun Klinik Sonuçlardaki Prognostik Değeri

Yazarlar

  • Tulin Gesoglu Demir Harran University Faculty of Medicine, Dept of Neurology
  • Firat Celik Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği
  • Murat Cekic Harran University, Faculty of Medicine Department of Neurology
  • Ozlem Ethemoglu Harran University, Faculty of Medicine Department of Neurology
  • Adalet Gocmen Şanlıurfa Education and Research Hospital

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12772841

Anahtar Kelimeler:

Status Epileptikus- STESS- Prognosis- Mortalite- Klinik Sonuçlar

Özet

Amaç: Status epilepticus (SE), yüksek morbidite ve mortalite ile ilişkili bir nörolojik acil durumdur. Status Epilepticus Şiddet Skoru (STESS), SE hastalarında sonuçları öngörmek için önerilen bir prognostik araçtır. Bu çalışmanın amacı, STESS'in SE hastalarında klinik sonuçları ve mortalite oranlarını öngörmedeki etkinliğini değerlendirmektir.

Materyal ve metod: Ocak 2020 ile Şubat 2024 tarihleri arasında XXX Hastanesi'nde toplanan hasta verilerinin retrospektif bir analizini yaptık. Çalışmaya, etiyolojik faktörlere ve tedavi yöntemlerine göre kategorize edilen SE tanısı konmuş 29 hasta dahil edilmiştir. Her hasta için STESS hesaplandı ve klinik sonuçlar ve mortalite oranları ile korelasyonu istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi.

Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 37,55±18,81olup mortalitenin %13,7 (n=4) olduğu, etiyolojide akut semptomatik etiyolojinin %31 rol oynadığı belirlendi. Saptanabilen etyolojide en sık MSS infeksiyonlarına rastlandı. En sık komorbidite olarak ise DM’e rastalandı. Hastaların %13,8’ü takipte öldü. Hayatta kalanlarla ölenler arasında ortalama yaş, hastanede yatış süresi ve status süreleri açısından anlamlı farklılık yoktu (p>0,005) Hastaların STESS skoru ortalamaları 1,48±1,05 idi. STESS 3-6 puan alanlarda yaş anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,004). STESS skoru yüksek olan hastalarda mortalite anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlendi (p=0,005). STESS’nun mortaliteyi ön görmedeki duyarlılığı %95,7, özgüllüğü %50 ve PPV %75 NPV %12 olduğu bulundu.

Sonuç: Çalışma, STESS'in SE hastalarında klinik sonuçları öngörmedeki prognostik değerini göstermektedir. Klinik uygulamada STESS'in kullanılması, yüksek riskli hastaların belirlenmesine ve tedavi stratejilerinin yönlendirilmesine yardımcı olabilir. Bu bulguları daha geniş, çok merkezli çalışmalarda doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yayınlanmış

2024-07-24

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Gesoglu Demir T, Celik F, Cekic M, Ethemoglu O, Gocmen A. Status Epileptikus Şiddet Skorunun Klinik Sonuçlardaki Prognostik Değeri. İJCMBS [Internet]. 24 Temmuz 2024 [a.yer 16 Eylül 2024];4(2):69-75. Erişim adresi: https://ijcmbs.com/index.php/ijcmbs/article/view/166