Klinik İzolatlarda Kolistin Direncinin Değerlendirilmesi: BD Phoenix Sistemi ile Broth Mikrodilüsyon Yönteminin Karşılaştırmalı Bir Çalışması
Kolistin direncinin saptanması: BD Phoenix- Sıvı Mikrodilüsyon
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14187269Anahtar Kelimeler:
Kolistin, antibiyotik direnci, Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniaeÖzet
Amaç: Bu çalışma, çoklu ilaca dirençli bakterilerde BD Phoenix otomatize sistem tarafından tespit edilen kolistin duyarlılığını, sıvı mikrodilüsyon (SMD) yönteminin sonuçları ile karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Gereç-Yöntem: Çalışma, XXX Hastanesinin bakteriyoloji laboratuvarına gönderilen klinik örneklerden izole edilen 236 izolatı (A. baumannii-92 izolat, K. pneumoniae-68 izolat, P. aeruginosa-55 izolat ve E. coli-21 izolat) içermektedir. Çalışmada BD Phoenix otomatize sistem sonuçları, referans yöntem olarak kabul edilen SMD ile karşılaştırılmıştır. Otomatize sistem sonuçlarının kategorik uyum (KU, uyumlu sonuçların oranı), büyük hata (BH, referans yöntem ile duyarlı olup otomatize sistem tarafından dirençli bulunan sonuçlar) ve çok büyük hata (ÇBH, referans yöntem ile dirençli olup otomatize sistem tarafından duyarlı bulunan sonuçlar) oranları hesaplanmıştır.
Bulgular: Toplam 236 izolatın 34’ünde (%14,4) kolistin direnci saptanmış olup, A. baumannii, K. pneumoniae, P. aeruginosa ve E. coli izolatları sırasıyla %15,2, %20,6, %1,8 ve %23,8 direnç oranlarına sahiptir. A. baumannii izolatlarında iki yöntem arasında %89,1 kategorik uyum (KU) ve %10,8 ÇBH saptanırken K. pneumoniae izolatlarında %83,8 KU, %14,7 ÇBH saptanmıştır. P. aeruginosa ve E. coli izolatlarında ise KU oranları sırasıyla %98,1 ve %80,9, ÇBH oranları sırasıyla %1,8 ve %19 olarak bulunmuştur. BD Phoenix 100 otomatik sistem, SMD ile karşılaştırıldığında %10,5 ÇBH oranına sahiptir; referans yöntemin dirençli bulduğu 34 izolattan 9'unu duyarlı olarak raporlamıştır.
Sonuçlar: Otomatize sistemin kategorik uyum oranları bakteri izolatlarına göre değişkenlik göstermektedir. BD Phoenix 100 sisteminin yüksek ÇBH oranı, otomatize sistemde duyarlı olarak raporlanan kolistin sonuçlarının SMD ile doğrulanması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Güncel Tıp ve Biyolojik Bilimler Dergisi

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.