Diz Artroplastisi ve Protez Tasarımı için Tibial Platonun Morfometrik Analizi
Morphometric Analysis of Tibial Plateau
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.6345247Anahtar Kelimeler:
Tibia plato- Anadolu populasyonu- Morfometrik analiz- Diz artroplastisiÖzet
Amaç: Diz, insan vücudundaki en büyük eklemdir ve hareketin yanı sıra vücut ağırlığının taşınmasını sağlar. Diz eklemi kırıklar, osteoartrit veya diğer travmalar nedeniyle deforme olabilir. Tedavilerden biri total veya tek kompartmanlı diz protezidir. Başarılı bir sonuç elde etmek için protez ve rezeke edilen kemiğin kusursuz bir şekilde eşleşmesi gerekir. Bu çalışmanın amacı, tibial plato anatomisini, özellikle medial ve lateral kondiller arasındaki farklılıkları ortaya koymak ve diğer etnik gruplarda olduğu gibi Anadolu popülasyonunun da farklılıklara sahip olduğunu belirtmektir.
Gereç ve Yöntem: Mevcut çalışma 159 tibia kemiği üzerinde yapıldı. Kemikler Bursa Uludağ Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalından temin edildi. Tibia plato standart bir düzenekte fotoğraflandı ve dijital platforma aktarıldı. Tibia platoda 16 farklı parametre ölçüldü. Ölçümler Image J yazılımı kullanılarak elde edildi ve istatistiksel analizler için SPSS (ver 20.0) yazılımı kullanıldı.
Bulgular: Bizans ve çağdaş kemikler arasında yapılan istatistiksel analizler sonucunda; medial ve lateral kondil arasında istatistiksel olarak anlamlılık ortaya çıktı. Lateral ve medial kondil alanı karşılaştırıldığında, çağdaşta medial kondilde genişlik ve uzunluk daha fazlaydı; Bizans'ta medial kondilde alan, çevre ve uzunluk daha fazla iken, lateral kondilde genişlik daha fazlaydı.
Sonuç: Optimum diz protezi tasarlamayı başarmak için protez, sadece medial ve lateral kondiller arasındaki farklılıklar değil, aynı zamanda popülasyonlar arasındaki farklılıklar da dikkate alınarak tasarlanmalıdır.
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Uluslararası Güncel Tıp ve Biyolojik Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.