Pozisyonların Preterm Bebeklerin Uyku-Uyanıklık Durumu Üzerine Etkisi: Sistematik Derleme

Yazarlar

  • Fatma BOZDAĞ Harran Üniversitesi
  • Serap İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.6246928

Anahtar Kelimeler:

Bebek, Pozisyon, Preterm, Uyku, Uyku-Uyanıklık.

Özet

ÖZ

Amaç: Bu derleme, farklı pozisyonların preterm bebeklerde uyku-uyanıklık durumu üzerine etkisinin randomize kontrollü ve yarı deneysel tasarımda olan hemşirelik çalışma sonuçlarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Materyal ve Method: Bu çalışma sistematik derleme niteliğindedir. Bu amaçla “preterm, sleep, position, infant, sleep-wakefulness” anahtar kelimeleri ile eşleştirilerek PubMed, MEDLINE, Google Scholar, Science Direct ve Cochrane olmak üzere 5 veri tabanı taranmıştır.  Literatürde yayınlanmış 1999-2022 tarihleri arasında ilgili tüm ingilizce çalışmalar değerlendirme kapsamına alınmıştır.

Bulgular: Bu çalışmada veri tabanlarının taraması sonucunda toplam 1033 kayda ulaşılmıştır. Araştırmaya dahil edilme kriterlerine uygun olan toplam 11 (N=272) yayın çalışma kapsamına alınmış ve sonuçlar açısından değerlendirilmiştir. Preterm bebeklerin uykusunun iyileştirilmesi için pozisyonların genellikle invaziv işlemler sırasında, bakım ve beslenmelerden sonra verildiği saptanmıştır. Verilen pozisyonlar arasında hamak, yuvalama, cenin, sağ veya sol lateral, supine ve prone pozisyonu bulunmaktadır.

Sonuç: Preterm bebeklerin uyku-uyanıklık durumunun pozisyonlardan etkilediği saptanmıştır. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bakım almakta olan preterm bebeklerin uyku-uyanıklık durumunu iyileştirmek için prone, hamak ve cenin pozisyonunun verilebileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Bebek, Pozisyon, Preterm, Uyku, Uyku-Uyanıklık.

Yayınlanmış

2022-03-14

Nasıl Atıf Yapılır

1.
BOZDAĞ F, Serap. Pozisyonların Preterm Bebeklerin Uyku-Uyanıklık Durumu Üzerine Etkisi: Sistematik Derleme. İJCMBS [Internet]. 14 Mart 2022 [a.yer 04 Aralık 2024];2(1):64-72. Erişim adresi: https://ijcmbs.com/index.php/ijcmbs/article/view/34