Kız çocuklarında rutin toraks bt çekimlerinde meme glandüler dozu ve bizmut koruyucunun etkinliği
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7274510Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı rutin toraks çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) çekilen kız çocuklarında memenin maruz kaldığı radyasyon dozunu hesaplamak ve bizmut koruyucunun bu dozu azaltmadaki etkinliğini araştırmaktır.
Materyal ve metod: Çalışmaya Ocak 2012- Nisan 2012 tarihleri arasında radyoloji bölümüne rutin toraks ÇKBT çekimi için yönlendirilen 20 hasta dahil edildi. Bütün incelemeler 128 kanallı ÇKBT cihazı (Siemens Somatom Definition AS Siemens AG, Medical Solutions ,Computed Tomography, Forcheim, Germany) ile gerçekleştirildi. Hastaların her iki meme cildine radyasyon dozunu ölçmek amacıyla birer adet Termolusent dozimetre (TLD) (3x3x1mm; Harshaw Lif TLD-100;Saint-Gobain İndustrial Ceramics, Solon, Ohio) yerleştirildi. Sağ memenin üzerine bizmut koruyucu yerleştirilmiş olup, sol meme korunmamış taraf olarak seçildi. Bu teknikle yüzeyel meme radyasyon dozu hesaplandı. Korunan ve korunmayan memedeki radyasyon dozları hesaplandı ve Paired-t test kullanılarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Ortalama radyasyon dozları korunan sağ meme ve korunmayan sol meme için sırasıyla 7,0075 mSv ve 9,0730 mSv olarak hesaplandı. Bizmut koruyucunun sağ memenin maruz kaldığı radyasyon dozunu %22,76 oranında azaltabileceği görüldü. Memenin korunan tarafı ile korunmayan tarafının maruz kaldığı radyasyon dozları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0.001). Bizmut koruyucu yerleştirilen tarafta akciğer parankiminin görüntü kalitesinde herhangi bir bozulma saptanmadı.
Sonuç: Bizmut koruyucu rutin toraks ÇKBT incelemesi yapılan kız çocuklarında görüntü kalitesini bozmadan memenin maruz kaldığı radyasyon dozunu belirgin miktarda azaltmaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Uluslararası Güncel Tıp ve Biyolojik Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.