Kapsamlı Palyatif Bakım Servisinde Yatan Hastaların Analizi-1 Yıllık Deneyim
Palliative Care Service-1-Year Experience
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13305325Anahtar Kelimeler:
Palyatif bakım- Aile Hekimliği- Bütüncül SağlıkÖzet
Amaç: Bu çalışmada, aile hekimliği kliniğince yürütülmeye başlandığı zamandan itibaren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Palyatif Bakım Servisi’ne (PBS) yatan hastaları değerlendirmek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel, retrospektif dizayndaki çalışmanın evrenini SEAH PBS’ne 01 Aralık 2019- 01 Aralık 2020 tarihlerinde yatışı yapılan tüm PB hastaları oluşturmuştur. Cinsiyet, yaş, meslek, kan grubu, tanı, nereden konsülte edildiği, kaç gün kabul edildiği, kaç yatış yapıldığı, ölüm sayısı, yatış nedeni, görüntüleme istekleri, spesifik girişimsel işlemler vb. otomasyon sistemi yardımıyla toplandı ve SPSS'de analiz edildi.
Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 76,3±12,9 yıl ve kadın oranı %51,3 idi. Kişilerin kan gruplarının %36,9 ile çoğunluğunun A Rh+ olduğu tespit edildi. Bireylerin ortalama yatış süresi 12,0±10,4 gün olup, en fazla yatışın %46,7 ile kış aylarında yapıldığı belirlendi. Bireylerin %62,8'i hastaneden taburcu edilirken, %21,7'sinin hayatını kaybettiği belirlendi. Hastaların yarıya yakınının beslenme yetersizliği nedeniyle hastaneye yatırıldığı tespit edildi. Kişilerin ilk 3 sıradaki primer tanı dağılımları sırayla Akciğer kanseri (%15,8), SVO (%14,8) ve Alzheimer (%14,1) olduğu saptandı.
Sonuçlar: Acil departmanı ve yoğun bakım departmanlarından daha fazla konsültasyon istendiği, görüntüleme ihtiyacı olarak direkt grafi istenen hastaların daha fazla vefat ettiği saptanmıştır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Güncel Tıp ve Biyolojik Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.