Ağız Gargaralarının Doğurganlık Testleri Üzerindeki Etkisinin Deneysel Araştırılması
Ağız Gargaralarının İnterferans Etkisi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14583937Anahtar Kelimeler:
gargaralar- interferans- doğurganlık testleri- , immunoassay otoanalizörü- bias- sapmaÖzet
Amaç: Ağız gargaraları diğer ilaçlar gibi yan etkilerden yoksun değildir ve hastaların klinik sonuçlarını etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı farklı kimyasal bileşenler içeren ağız gargaralarının doğurganlık testleri üzerindeki interferans etkisini deneysel olarak araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: A (BisBiguanide), CH (QuaternaryAmmonium), L (EssentialOils), CO (QuaternaryAmmonium), and M (StannousFloride) N Protein Control SL/Low (180 µL) kontrol solüsyonuna eklendi (20 µL). Örnekler immunoassay otoanalizöründe incelendi. Aynı işlem kontrol solüsyonuna distile su (20 µL) eklenerek yapıldı.
Bulgular: Elde edilen sonuçların hedef değerden ne kadar saptığını hesaplamak için bias formülü kullanıldı. Hiçbir test herhangi bir ağız gargarasında %10'u aşan negatif interferans göstermedi. TESTO testi CH'de %36,85 oranında pozitif interferansa sahipti. DHEAS testinde A'da %23,73 ve CO'da %18,97 oranında interferans gözlendi. Bunu A'da %14,92 ile Estradiol, %12,82 ile Beta HCG ve M'de %11,45 ile DHEAS izledi.
Sonuç: Bu çalışma, ticari kitlerin gargara solüsyonu içerikleriyle etkileşim potansiyelinin hormon test sonuçlarında hatalı ölçümlere neden olabileceğini göstermiştir. Klorheksidin dikkatli sorgulama ile reçete edilmelidir. Esansiyel yağlar, interferans açısından diğer gargaralardan daha güvenli görünmektedir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Uluslararası Güncel Tıp ve Biyolojik Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.