Aile Hekimliği Asistanlarının Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Konusunda Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi: Tanımlayıcı ve karşılaştırmalı bir çalışma
Family Medicine Residents and Traditional & Complementary Medicine
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7658058Anahtar Kelimeler:
Aile Hekimliği- Koruyucu Sağlık Hizmeti- Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp- Asistan HekimÖzet
ÖZ
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geleneksel tıbbın sağlık hizmetlerine, özellikle de birinci basamakta entegre edilmesini teşvik etmektedir. Bu çalışmanın amacı, asistan hekimlerin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) konusundaki bilgi ve tutumlarını değerlendirmek ve Aile Hekimliği asistanlarını diğerleriyle karşılaştırmaktır.
Yöntem: Tanımlayıcı-karşılaştırmalı bir çalışma. Bir eğitim ve araştırma hastanesindeki asistanlar Aile Hekimliği, Cerrahi branşlar ve diğer tıp dalları olmak üzere üç gruba ayrıldı. 23 sorudan oluşan bir anket hazırlanarak hastanedeki asistanlara yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır.
Bulgular: Bu çalışmaya farklı bölümlerden 245 asistan katılmıştır. Hekimlerin %61,2'si (n=150) GETAT uygulamalarının modern tıbba alternatif olmayacağını; %68,9'u (n=169) GETAT uygulamalarının modern tıbba katkı sağlayabileceğini belirtmiştir. En çok bilinen uygulamaların Akupunktur, Kupa terapi ve Hirudoterapi olduğu belirlendi. Katılımcı asistanların arasında %11,0'inin (n=27) bir GETAT uygulama belgesi bulunmaktaydı. Aile Hekimliği asistanlarının %69,2'sine göre GETAT uygulamalarının ana rolü iyilik halinin devamı ve koruyucu sağlık hizmetidir. Aile Hekimliği asistanlarında kendi sağlık sorunlarının tedavisinde GETAT uygulamalarını kullananların sayısı diğer dahili ve cerrahi uzmanlık dallarına göre daha fazla bulunmuştur; sırasıyla %38,5, %9,6 ve %10,1 (p<0,001).
Sonuç: Aile hekimliği asistanlarının diğer dahili ve cerrahi uzmanlık dallarına göre GETAT uygulamalarına karşı daha olumlu bir tutuma sahip oldukları görülmektedir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Uluslararası Güncel Tıp ve Biyolojik Bilimler Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.